اسلام دین دانش و عشق

مجتهد، دین‌شناسی است که هویت دین، اهداف دین، اولویت‌های دین، حداقل‌ها و حداکثرهای مورد نظر دین، نگرش دین به جهان و انسان و جامعه، قوانین دین و فرهنگ دین را می‌شناسد، زبان دین و شیوه‌های مختلف بیانیِ آن در تبیین و توصیف نظراتش را می‌داند و می‌تواند کمیت، کیفیت و جهت رابطة بین موضوع و محمول در هر گزاره را تعیین کند.

اسلام دین دانش و عشق

مجتهد، دین‌شناسی است که هویت دین، اهداف دین، اولویت‌های دین، حداقل‌ها و حداکثرهای مورد نظر دین، نگرش دین به جهان و انسان و جامعه، قوانین دین و فرهنگ دین را می‌شناسد، زبان دین و شیوه‌های مختلف بیانیِ آن در تبیین و توصیف نظراتش را می‌داند و می‌تواند کمیت، کیفیت و جهت رابطة بین موضوع و محمول در هر گزاره را تعیین کند.

اسلام دین دانش و عشق

هویت سیستم‌، نظام، شبکه و سیستم‌سازی

دوشنبه, ۱۶ تیر ۱۳۹۳، ۰۷:۵۷ ب.ظ

سیستم در لغت این‌گونه تعریف شده است: "مجموعة منظم افکار یا نظریات، روشی خاص برای انجام کارها، مجموعه‌یی از اشیاء و قطعاتی از لوازم که به‌یکدیگرمتصلند و با هم کار می‌کنند، بدن انسان یا حیوان یا قسمتی از آن از حیث نظم و فعالیت‌هایشان که موجب کارکرد و بروز اثری می‌شود."[1]

در اصطلاح، یک سیستم یا شبکه، مجموعه‌ای از عناصر است که با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند و برای تحقّق یک هدف در تلاش‌اند. سیستم، مجموعه عناصر فعّالی است که در زمان و مکان خاص با نوعی کنترل و تصمیم‌گیرندگی و ارزیابی به‌هم مربوط هستند.[2] سیستم، متضمن همکاری و تضاعف[3] نیروهاست و به‌معنی یک کل است.[4]

مولّفه‌های اصلی یک سیستم عبارتند از: اجزاء و عناصر(متغیّرها)، روابط بین اجزاء، هدف، مرز سیستم و محیط سیستم(تفکیک بین عوامل خارج از سیستم و عوامل داخلی سیستم)، جریان سیستم(نحوة فعالیّت متغیّرهای داخلی و خارجی برای رسیدن به هدف سیستم)، بازخورد(بررسی نتایج به‌دست آمده از جریان سیستم و اصلاح نقاط نامناسب و بهینه‌سازی جریان، و اعمال دوبارة آن به سیستم)، پایداری سیستم(میزان قابلیت مقابله یا انعطاف سیستم در برابر تغییرات احتمالی).

سیستم‌ها از نظر رفتاری که بروز می‌دهند مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرند. رفتار سیستم یعنی چگونگی فعالیت متغیّرهای آن برای رسیدن به هدف سیستم.

در مباحث سیستمی، طراحی و تحلیل سیستم، نقطة مرکزی است.  تحلیل سیستم یعنی بررسی یک سیستم به هدفِ حلّ نارسایی و مشکل آن یا به هدف ارتقاء وضعیت و رساندن به موقعیت بهتر. در تحلیل سیستمی به‌دنبال تجزیة سیستم به عوامل تشکیل‌دهندة آن و روابط بین آنها و بررسی میزان فعل‌وانفعال بین اجزاء و دست‌یابی به میزان موفقیّت این تعاملات در تامین هدف سیستم هستیم. و طراحی سیستم یعنی ایجاد ترکیبی از عناصر و عوامل که با کمترین هزینه  بیشترین بازدهی حاصل شود. طراحی و تحلیل سیستم براساس روش تفکر سیستمی انجام می‌شود.

جوهرة سیستم، تنظیم روابط بین متغیرهای درونی و بیرونی سیستم است. یعنی تعیین کمیت و کیفیت اثرگذاری و اثرپذیری میان متغیرها. جوهرة سیستم تعریف معادلات ارتباطی بین عناصر سیستم است؛ پس برای سیستم‌سازی باید بر فرآیندهای[5] حاصل از ارتباط عناصر سیستم متمرکز شد.

اگر بخواهیم سیستم‌سازی و مدل‌‌سازی براساس اسلام را فعال کنیم و فضای جهانی را به‌سوی پذیرش سیستم‌ها و نظام‌های اسلام به‌پیش ببریم باید گفتمان مطالبه و تولید فرآیندها و معادلات ارتباطی تعریف شده توسط دین را فعال کنیم.



[1] لغت‌نامه اکسفورد2001، نشر مهر1379، ذیل کلمةsystem

[2] "نگرش سیستمی، دکتر مهدی فرشاد، انتشارات امیرکبیر1362، ص42

[3] منظوز از تضاعف نیروها، فعل‌وانفعال عناصر سیستم با یکدیگر است به‌طوری که آثار و ترکیب آنها بزرگتر از مجموع آثار یکایک آنها باشد.

[4] "پویایی‌های سیستم"، دکتر محمدرضا حمیدی‌زاده، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی1379، ص23

[5] فرآیند، فعل‌وانفعال میان عناصر و اجزائی است که با یکدیگر مرتبطند. فرآیندها، منجر به یک برآیند در نیروهای فعال در یک مجموعه ارتباطی می‌شوند. هویت اصلی فرآیندها، تعیین کمیت و کیفیت ارتباطات است.

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۹۳/۰۴/۱۶
  • ۲۲۴ نمایش
  • داوود درمنکی فراهانی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی