حکم جوشانیدن کشمش و خرما در غذا
اگر در یک خوشه غوره یک دانه یا دو دانه انگور باشد چنانچه به آبى که از آن خوشه گرفته مىشود آب غوره بگویند و اثرى از شیرینى در آن نباشد و بجوشد، پاک و خوردن آن حلال است. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج1، ص 123)
سوال: آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس میشوند و نمیتوان غذا را مصرف کرد؟
یکی از سوالات نسبتا پرتکرار خصوصا در بین بانوان محترمه این است که آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس میشوند؟ مثل جوشانیدن غذا در کشمش پلو و یا خرما و کشمش در بعضی خورشتها.
اکثر مراجع تقلید؛ خرما، مویز، کشمش و آب آنها را اگر چه جوش بیاید پاک، و خوردن آنها را حلال میدانند. اما برخی از فقها ( مانند آیة الله مکارم شیرازی) در این زمینه میگویند: هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام میشود، اما نجس نیست و میتوان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمیتوان آن را خورد.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سۆال، چنین است:
حضرت آیة الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی):
نجس نمیشود و استفاده از آن اشکال ندارد.
حضرت آیة الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیایند پاک، و خوردن آنها حلال است.
حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام میشود، اما نجس نیست و میتوان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمیتوان آنرا خورد.
حضرت آیة الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
هیچیک از موارد مذکور در سۆال اشکال ندارد.
حضرت آیة الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
کشمش و خرما با جوشیدن در غذا نجس نمیشود و خوردن آن اشکال ندارد.
حضرت آیة الله هادوی تهرانی(دامت برکاته):
خرما و کشمش با جوشاندن در غذا نجس نمیشود.
سوال: اگر مثلاً در یک خوشه غوره یک دانه یا دو دانه انگور باشد، آیا از لحاظ شرعی در تهیه آبغوره مشکلی ایجاد نمی شود، با توجه به اینکه آبغوره بعد از تهیه جوشانده می شود؟
برای تهیه آبغوره های خانگی گاهی در میان غوره ها مقداری غوره ی تقریبا شیرین هم موجود است که جداسازی آن سخت می باشد، حال سوال این است که آیا از لحاظ شرعی در تهیه آبغوره مشکلی ایجاد نمی شود،با توجه به اینکه آبغوره بعد از تهیه جوشانده می شود؟
به مسئله 203 توضیح المسائل حضرت امام خمینی(ره) توجه کنید:
اگر در یک خوشه غوره یک دانه یا دو دانه انگور باشد چنانچه به آبى که از آن خوشه گرفته مىشود آب غوره بگویند و اثرى از شیرینى در آن نباشد و بجوشد، پاک و خوردن آن حلال است. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج1، ص 123)
(توجه: استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست انجام شده است.)
- ۹۲/۰۹/۲۱
- ۲۷۶ نمایش